Da li je to fer?! Ne, nije fer, to je život!

Piše nam čitateljka koja nije zadovoljna svojom vezom i kaže: “Ja sam sa M.  ne zato što je naš odnos dobar nego zato što ga volim. Zbog toga sam učinila mnoge ustupke i svesna sam toga, pa koliko izdržim…” Taman, pomislim: “Super, baš lepo žena razmišlja u situaciji koja nije najpovoljnija za nju.” Kad ona rezimira: “Ali to stvarno nije fer!”

Eh, sad – fer?! Hajde da se pozabavimo idejom “Život je fer”. Kako vam se to čini? Ne baš tačno! Doživeli ste svašta od života, a i vaši bližnji su u sličnoj situaciji, neki su čak doživeli i gore stvari od vas. Nakon nekoliko godina zrelosti, bilo bi logično da dođemo do zaključka da život, taj jedini oblik postojanja koji nam je dat, naprosto nije fer. Što ne znači da nam nekada neće pasti kašika u med! Hoće! Ali, da možemo računati da ulaganjem kvalitetnih osobina i visokomoralnih postupaka, dobrih namera, solidnog obrazovanja i drugih vrlina, možemo zaslužiti da život bude prema nama uvek fer – e, to nije realno. Zato, već sa nekih 25 godina, kada doživimo različita iskustva, nije mudro da budemo naivni romantici već realni i sposobni da prihvatamo stvari takve kakve jesu.

U svetu u kom živimo nema uvek pravilnosti niti pravednosti, ali to ga ne čini strašnim mestom već uzbudljivim i izazovnim. Veoma je važno da ovo prihvatimo umesto da se neprekidno i ponovljeno iščuđavamo time što neko, nešto ili život sam – nije fer i što nismo dobili ono što (verujemo da) zaslužujemo.

Predstavnici pozitivne psihologije smatraju da svaki događaj, ma kakav vam se on učini u početku, je baš za vas i potreban vam je tj. omogućava vam da iz sebe izvučete više i daje vam priliku da se razvijate. Ukoliko tako možete da gledate na stvari – odlično! Ako ne, pokušajte samo da nefer poteze života prihvatate kao što prihvatate godišnja doba i loše vreme. Nađite način da “pregrmite” te trenutke ali nemojte gubiti energiju u lamentiranju nad nepravdom. Prihvatite da u životu nikada nećete biti potpuno srećni, nikada nećete rešiti sve probleme i biti u potpunosti mirni te da su bure i nedaće deo ugovora koji smo “potpisali” kada smo izabrali život kao svoju opciju :).