Joga pomaže da se prevaziđe leđni bol, pomoću sistematskih vežbi koje ojačavaju leđa kao i oslobađanjem napetosti pre nego što se ona manifestuje kao fizički bol. Asane su glavni deo jogičke terapije u ovom slučaju, jačanjem i opuštanjem mišića sa obe strane kičmenog stuba, i održavanjem zdravlja kičmenih diskusa i okolnih ligamenata. Ukočenost kičmenog stuba može da se izleči odgovarajućim asanama, i kičma vrati u pravilan položaj. Ovo oslobađa pritiska nerve koji izlaze između pršljenova i dovodi do elastičnosti i mogućnosti izvođenja punih pokreta. Asane koje doprinose zatezanju i jačanju trbušnih mišića koji tada vrše svoju ulogu u održavanju pravilnog stava tela i karlice utiču na rasterećivanje leđne muskulature. Asane sa savijanjem leđa unazad smanjuju sve vrste bola u leđima, i utiču na stvaranje hormonske ravnoteže.
Kada problemi varenja pogoršavaju bol, od pomoćisu tehnike savijanja i uvrtanja u stranu koji se koriste u nekim joga položajima.

Iako je telo ujutro, posle spavanja, ukočeno, asane su baš u ovo vreme najkorisnije. Da bi se prevazišla jutarnja ukočenost i izbeglo suvišno istezanje mišića, radite svoje vežbe posle kupanja i lakog kretanja. Žene koje vreme provode kod kuće će možda smatrati da im je pogodnije da vežbe rade u prepodnevnim časovima, pre ručka. Drugo, kratko vežbanje može da se izvede uveče da bi se uklonile napetosti i bolovi koji su se nagomilali u toku dana.
Vežbe koje eliminišu probleme leđa i kičme, ne treba da se posmatraju samo kao obična terapija, koja se napušta kada se ozdravi, već je korisno da se praktukuju redovna i da se koristi njihov preventivni efekat.