Kako misli utiču na osećanja

Promenom misli, menjamo osećanja

Osećamo se loše kada nas preplave snažne, nezdrave emocije kao što su bes, povređenost, depresija, ljubomora. Mi ove emocije uglavnom povezujemo sa lošim ili neočekivanim događajima ili sa postupcima naših bližnjih. Uvek kada u domenu onoga što nam je važno dođe do promene, kada iz zdravlja “odemo” u bolest, iz dobre veze u raskid, iz harmonične porodične situacije u stalne svađe sa decom, pojave se i kulminiraju nezdrave emocije. Ono što je problem to je da nas te teške i nezdrave emocije sprečavaju da preduzmemo nešto efikasno i popravimo svoju situaciju a i sama osećanja.
Kako izaći iz ovakvih stanja i kako se što pre oporaviti od “teških” emocija? Pošto ne možemo da menjamo druge, a često ni situacije koje nam baš u tom trenutku ne idu na ruku, ono što najbrže i najefikasnije možemo da uradimo jeste da promenimo svoj način gledanja na stvari.
Da bismo promenili našu realnost koju u ovom trenutku čine nezdrave emocije i patnja, bilo bi dobro da korigujemo način razmišljanja o stvarima koje nas muče i da ispravimo greške u mišljenju koje svi imamo i zbog kojih stvarnost, ono što nam se dogodilo interpretiramo na način koji nam ne ide u prilog.
Tako ćemo sebi omogućiti da stvari vidimo onakve kakve one zaista jesu, a svoje emocije ćemo promeniti i ublažiti, učiniti ih da budu podnošljivije i da možemo da živimo sa njima sve dok se ne vratimo u stanje ravnoteže.
Naš cilj nije da ne osećamo i postanemo roboti u situaciji kada na primer izgubimo posao, blisku osobu, razbolimo se. Naš cilj je da utičemo na svoja osećanja tako da nas ona “puste” da preduzmemo adekvatne korake i da nas ne zablokiraju u potpunosti. Pored toga burna osećanja, osim što nisu naši saveznici u rešavanju problema, mogu da utiču na naše zdravlje i da u dužem vremenskom periodu proizvedu brojne tegobe.
Važno je naučiti koje su to greške u mišljenju koje pravimo, kako da ih prepoznamo i kako da ih uklonimo jer neke od njih možda upravo sada čine da se osećamo loše. Jednom kada to savladamo lako ćemo moći da ih preduhitrimo i ostanemo u stanju ravnoteže.