Jedna od čestih greška u mišljenju koju je važno da prepoznamo i otklonimo zove se CRNO-BELO MIŠLJENJE.

Skloni smo da predpostavljamo da je nešto ili tačno ili netačno, ili dobro ili loše, ili ispravno ili neispravno. Na žalost ili na sreću stvari nisu ni crne ni bele, nego najčešće – sive. Kako druge procenjujemo u crno belim terminima, tako smo skloni da procenjujemo i sebe. Ili smo uspešni ili smo neuspešni, ili smo pametni ili smo glupi. Ovakav način razmišljanja sprečava nas da sebe, druge i događaje vidimo realno, onakvim kakvi zaista jesu. Sve odmah svrstamo u ekstreme (obično negativne) i ne vidimo mnoge nijanse koje zaista postoje. Kada bismo svet posmatrali u nijansama naše emotivne reakcije ne bi bile tako burne i osrećali bismo se bolje. Kako da se suprostavimo ovoj grešci u mišljenju?

Pre svega, treba da se izražavamo što specifičnije i preciznije jer će nam to pomoći da s vremenom tako i doživljavamo stvari. Pokušajte da ne kažete: “On je stvarno grozna osoba kako je mogao da mi obeća da će mi pomoći pa onda da me izneveri. Zašto bih bila u vezi sa totalno neodgovornim kretenom!”. Pokušajte da kažete “To što nije uradio ono što je obećao je stvarno ružno i govori o njemu da je on osoba koja pored nekih lepih osobina (zbog kojih i jeste sa njim) ima i nekih mana. On jednostavno nije ni potpuno loš niti je potpuno dobar! Zahvaljujući takvom razmišljenju nećemo biti preplavljeni besom već ćemo situaciju sagledati realističnije i moći da razmislimo, ukoliko se ove situacije budu često ponavljale, da li želimo i možemo da tolerišemo njegove mane ili ne pa da u skladu sa tim odlučimo da li ćemo ostati sa njim u vezi ili ne.”

Vaš zadatak je da “lovite” svoje crno-bele misli i pokušate da ih “nijansirate” kako biste izbegli burna osećanja i bili u mogućnosti da donosite odluke koje su za vas dobre i koje će činiti vaš život srećnijim.