samopouzdanje

Ja sam žena i majka, po struci psihologica, po zanimanju urednica magazina Lepota&Zdravlje. Da li je sve ovo razlog da sam veoma osetljiva na tretman žena u društvu i u umetnosti, koja je za mene jedan od najbitnijih životnih segmenata ili je uzrok nešto sasvim drugo, nisam sigurna u ovom trenutku. Možda ću jednom to analizirati.
Ovih dana su mi prijatelji predlagali da gledamo nove filmove. Star Wars, Hatefull Eight, Revenant, The Big Short. Sve monumentalne priče o važnim muškim stvarima. Veliki režiseri, velika dela, veliki glumci. I da, ovoj listi dodajem i predstavu, srpsku verziju Monty Pytonsa Spamelot, sa našim stvarno najboljim glumcima koju sam nedavno pogledala. Biću iskrena, teško mi je i bolno da uživam u umetničkim ostvarenjima sa totalnom dominacijom muškog principa u kome je ženski princip periferena, a žena omalovažena, ugnjetavana, iskorišćena kao objekt za projekciju muških vrlina i mana. Ili odsutna jer je priča „baš muška“. Ok, treba da postoje i takve priče ali smo trenutno preplavljeni njima. Da nismo, možda bi ih lakše konzumirala i nije da neću odgledati sva ova velika muška ostvarenja, ali moja duša u tome ne peva. Zato sam uživala u filmu Joy u kom Dženifer Lorens glumi Joy Mangano ženu pronalazačicu koja je patentirala stvarčice za domaćinstvo kao što su džoger i magična krpa. Ništa veliko i ništa zbog čega će na trenutak prestati da se vrti zemaljska kugla. Ali je važna njena borba sa preprekama, opstanak i uspeh u svetu muškaraca, poremećenih porodičnih odnosa i predrasuda prema ženama.
Kakve ovo ima veze sa kolumnom Na terapiji?
Stalno se podsećamo da je prihvatanje, prihvatanje svojih osobina, vrlina i mana, prihvatanje situacije u kojoj smo, prihvatanje drugih takvih kakvih jesu, najvažnije za prevazilaženje bilo kog problema. Prihvatanje da ste žena, da živite u svetu muškaraca, da je samim tim vaš život teži i komplikovanije, pomoći će vam u svemu. Sve što uradite podrazumeva da ste uložili mnogo veću količinu napora, da ste anagažovali kvalitetnije kapacitete, da zaslužujete da vam drugi i vi sami sebi odate priznanje. Kada to savladate imaćete više samopuzdanja i nećete sebe okrivljavati niti podcenjivati jer niste uradili sve što biste želeli i što ste mislili da treba. Uđite u Novu godinu sa svojom ženskom snagom i poklonite se pred svojim malim, svakodnevnim delima i delima žena koje vas.

Lidija Ćulibrk